Lapin Kulta Talvi

Deltawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä[muokkaa]

Hartwallin nimensä mukaisesti kausioluena myytävä Talvi Lapin Kulta on premium lager -tyyppinen münchener-olut. Alkoholipitoisuus on 4,6%, mutta myös IV B versiota on saatavilla.

Maku ja ulkonäkö[muokkaa]

Ensimmäisenä lasiin kaadettaessa huomio kiinnittyy oluen upeaan väriin. Tumman läpikuultava neste välkehtii karamellimaisesti kuparin ja pronssin eri sävyissä. Ehdottomasti yksi kauneimmanvärisistä oluista. Vaahto muodostuu ihan mukavasti, mutta myös katoaa melko nopeasti. Haju on vaatimaton, tyypillinen lager-oluen haju.

Suoraan jääkaapista nautittuna maut ovat suorastaan kadoksissa, vaikka oluen väri antoikin odottaa muuta. Hieman lämpimämpänä maku on pehmeän paahteinen ja jälkimakukin on lempeä. Pistävyyttä ei ole missään vaiheessa, ja suomalaisille lagereille tyypillistä tunkkaisuuttakaan ei havaitse. Makua olisi silti kaivannut lisää. Tällaisenaan olut toisaalta sopii erinomaisesti ruokapöytään, ja varsinkin jouluisten pehmeiden makujen seuraksi.

Saatavuus[muokkaa]

Lapin Kulta Talvi -mainokset ovat todella komeita ja vetoavat varmasti oluennautiskelijaan. Harmillisesti en ole onnistunut löytämään kaupoista muita pakkauskokoja, kuin neljä 0,5 litran tölkkiä sisältävän monipakkauksen. Lähikaupassa hintaa oli € 8,95. (Toisen mielipiteen kirjoittajan lisähuomio. Olutta löytyy myös sixpäkeissä 0,33 litran pulloja. Yksittäisiä ei harmillisesti ole löytynyt.) Kevyempää versiota on myynnissä melkein missä vain, IV B:tä Alkosta.

Yhteenveto[muokkaa]

Oluesta ei jäänyt huonoa makua, mutta ei myöskään suurta nautintoa. Sellaisenaan nautittavaksi on tarjolla paljon parempiakin talveen sopivia oluita, mutta jos olisin miettimässä joulupöydässä tarjottavia juomia, ostaisin Lapin Kulta Talvea.

Arvosana: 3

Toinen mielipide[muokkaa]

Ennakko-odotukset eivät olleet korkealla ylläolevasta arvostelusta huolimatta. Yleensä Lapin Kullan erikoiserät (esim. Lapin Kulta Ice) ovat olleet parhaimmillaankin vain siedettäviä. Lapparin huonoimpana ominaisuutena lienee totaalinen mauttomuus ja vetisyys. Pulloissa ei tunnu olevan mitään muuta kuin sitä mainostettua "tunturipurojen raikkautta". Toisaalta mallasvissynäkin Nikolai on Lapparia parempaa.

Tuoksu, maku ja ulkonäkö[muokkaa]

Oluen väri tosiaankin on lupaava. "Tumman kuparinen" kuten pullossa lukeekin. IVB-merkintä vähän pelotti, mutta eipä tämä ollut kuin 6,5 prosenttista.

Tuoksu on... olematon. Vaikka kuinka yritän saada jotain irti, ei se onnistu. Ehkä hyvin mieto ja heikko maltaisuus tuoksuu tai sitten vain kuvittelen sen. Maku sitten alkaakin hyvin Lapparimaisesti. Erittäin pistävä alkupuraisu, jota ei sitten seuraakaan enää mitään. Maltaisuus tässä maistuu ehkä hieman enemmän kuin peruslapparissa, mutta ei mainittavasti. Jälkimaku on paha ja kitkerä ja valitettavasti säilyy pitkään. Jos jotain hyvää tästä voisi sanoa, niin eipä prosentit ainakaan maistu läpi, kuten suomalaisissa oluissa yleensä.

Yhteenveto[muokkaa]

En suosittele. III-vaihtoehto voisi olla parempi, tai sitten ei. Sitä kun ei löydy yksittäispulloja, niin jää maistamatta. Sitten vielä valittavat kun suomalaiset juoppouksissaan ostavat vain siksareita ja mäykkyjä...

Arvosana: 1

Takaisin Mallasaittaan