LaTeX-omat komennot
LaTeXilla voi helposti tehdä omia komentoja. Sellainen toiminta tapahtuu dokumentin määrittelyosassa eli ennen komentoa \begin{document} ja suoritetaan komennolla \newcommand. Jostakin oudosta syystä esimerkiksi astemerkkiä (°) ei LaTeXissa oletuksena ole (joskin monet tyylitiedostot ja paketit määrittelevät sellaisen), joten tehdään nyt sellainen:
\newcommand{\aste}{{}^{\circ}}
Tässä määritellään komento \aste, joka muodostuu tyhjästä merkistä {}, jonka yläindeksissä on ympyrä \circ. Tekstissä tätä voi nyt käyttää kuten muitakin komentoja. Esimerkiksi "Ihmisen ruumiinlämpö on noin 37°C ja 180° kulma on oikokulma." kirjoitetaan nyt:
Ihmisen ruumiinlämpö on noin 37\aste C ja 180\aste :n kulma on oikokulma.
Jos omalle komennollesi valitsemasi nimi on jo olemassa jonkin muun komennon nimenä, yritys kääntää dokumentti aiheuttaa virheilmoituksen “! LaTeX Error: Command \KOMENTO already defined.” Joskus oma komento kuitenkin tehdään juuri siksi, että olemassaoleva vakiokomento tuottaa ei-toivotun lopputuloksen. Tällainen on esimerkiksi vektorimerkin tekevä komento \vec{}, joka tuottaa kirjaimen päälle nuolen, eikä lihavoitua kirjainta.
Jo olemassaoleva komento udelleenmääritellään sanomalla \renewcommand:
\renewcommand{\vec}{\mathbf}
ja tästä lähtien kaikki vektorit ovatkin lihavoituja. Kätevä oma komento on myös differentiaalin d, joka saadaan tehtyä komennolla \di kunhan LaTeXille ensin kerrotaan, että:
\newcommand{\di}{\,\textrm{d}}
Määrittelyn
\newcommand{\sun}{{}_{\ocirc}}
jälkeen \sun tuottaa tähtitieteilijöiden rakastaman “alaindeksiauringon”. Käytännössä omat komennot saavat olla hyvinkin monimutkaisia.