LaTeX-esitelmien tekeminen

Deltawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuten jokainen tulee opintojensa aikana havaitsemaan, yliopistolla – ja elämässä muutenkin – joutuu aina silloin tällöin pitämään esitelmiä. Käytännössä nykyisten ja entisten deltalaisten esitelmät tulevat sisältämään enemmän tai vähemmän matematiikkaa ja sen tuottaminen PowerPointilla tai Open Officen Impressilla on aikamoista #%&//=”-touhua.

LaTeXin perusasennukseen kuuluu kuitenkin dokumenttiluokka Beamer, jolla voi vaivatta tehdä matemaattisemmankin slideshown.

Esitelmän luominen[muokkaa]

Beamer-esitystä varten luodaan ihan normaali .tex-tiedosto, jonka määrittelyosassa dokumentin luokaksi määritellään “beamer”. Myös esitelmän otsikko, esitelmöitsijä yms. kerrotaan omilla komennoillaan määrittelyosassa, eli

\documentclass{beamer} 
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{amsmath} 
\usetheme{Warsaw}

\title[lyhyt otsikko]{TÄMÄ ON ESITELMÄN OTSIKKO} 
\author{OMA NIMESI} 
\institute{Fysiikan ja tähtitieteen laitos\\Turun yliopisto} 
\date{\today} 

\begin{document}

%ja tähän väliin tulee itse esitelmä

\end{document} 

Kannattaa kiinnittää huomiota komento \usetheme, joka kertoo, minkälaista tyylitiedostoa halutaan käyttää. Tässä mainittu “Warsaw” lienee yksi yleisimmistä, mutta muitakin tyylejä löytyy ja lisää voi tehdä vaikka itse.

Esitelmän otsikkokentät lienevät itsensä selittäviä. Komennon \title jälkeen tuleva “lyhyt otsikko” on sellainen otsikko, jota LaTeX käyttää muilla slideilla kuin ensimmäisellä.

Slidet[muokkaa]

Jokainen slide aloitetaan komennolla \begin{frame} ja lopetetaan komennolla \end{frame}. Näiden väliin kirjoitetaan kaikki sliden sisältö. Erityisesti aloitusslide luodaan komennolla \titlepage, joka rakentaa sliden sisällön määrittelyosassa annettujen kenttien perusteella.

\begin{document}

\begin{frame} 
\titlepage  %tämä on otsikkosivu
\end{frame}

\end{document}

Slidejen sisältö[muokkaa]

Itsessään esitelmän slidet tehdään samaan tapaan kuin mikä tahansa LaTeX-dokumentti. Alla esimerkki tavallisesta, pelkkää tekstiä sisältävästä slidestä ja parista erilaisesta ympäristöistä:

\begin{frame}{TÄMÄ ON SLIDEN OTSIKKO}
Vapaamuotoista tekstiä voi kirjoittaa slideen ihan tähän tapaan, mutta muutama seikka kannattaa muistaa:

\begin{itemize}
\item Listat, kuten tämä, vaativat oman ympäristönsä,
\item ihan kuten yhtälöt,
\item taulukot
\item ja kuvatkin.
\end{itemize}

\begin{block}{MUISTA!}
Tärkeimmät asiat voi poimia vaikkapa omaan kehykseensä, joka on “block”-ympäristö! Ethän kuitenkaan käytä blockia liikaa.
\end{block}

\end{frame}

Kuva tuodaan beamer-esitykseen [tapaan] kuvaympäristöllä:

\begin{frame}{Esimerkki kuvasta}
Tämä on tavallista tekstiä

\begin{figure}
\includegraphics[width=0.5\textwidth]{jousi.jpg} %tässä lisätään kuva
\caption{Tämä on kuvateksti}
\end{figure}

\end{frame}

Beamer asemoi kuvan oletuksena keskelle, vaikka se ei useinkaan ole kätevää. Kuvan voi asemoida tekstin viereen kivasti komennolla columns-ympäristöllä näin

\begin{frame}{Esimerkki kuvasta}
Tämä on tavallista tekstiä

\begin{columns}
\column{0.7\textwidth} %vasemmanpuoleinen kehys
\begin{figure}
\includegraphics[width=0.9\textwidth]{jousi.jpg}
\caption{Tämä on kuvateksti}
\end{figure}
\column{0.3\textwidth} %oikeanpuoleinen kehys
Tämä teksti lukee nyt kuvan oikealla puolella
\end{columns}

\end{frame}

Tässä \begin{columns} aloittaa rinnakkainsijoittelun. Sitä edeltävä tai \end{columns} -komennon jälkeinen teksti asettuu normaalisti. Sarakkeet (column) asettuvat slideen vasemmalta oikealle ja kukin sarake alkaa komennolla \column{sarakkeen leveys}. Ylläolevassa esimerkissä kuvalle varataan siis 0,7 sliden tekstikentän leveyttä ja tekstille sen oikealla puolella 0,3 tekstikentän leveyttä.

Huomaa, että kuvan leveydeksi määrätty 0,9 tekstikentän leveyttä on nyt 0,9 sarakkeen sisällä olevan tekstikentän leveyttä! Kuvan leveys koko slidellä on siis 0,9 kertaa 0,7 eli 0,63 sliden leveyttä.

Kuvia voi asettaa rinnakkain varaamalla kullekin oma sarakkeensa ja päällekkäin normaaliin tapaan.

Esityksen esittäminen[muokkaa]

Kun esitelmä on valmis se kannattaa kääntää PDF-tiedostoksi. Kun lopputuloksen avaa PDF-tiedostojen katseluohjelmalla tietokoneen näppäin F11 luo full screen -tilan (josta poistutaan Esc-näppäimellä). Esitelmässä pääsee liikkumaan edestakaisin tietokoneen nuolinäppäimillä.

Beamerillä tehdyn PDF-esitelmän jokaisen sliden oikeassa alanurkassa on lisäksi muutama himmeä kuvake, joita klikkaamalla slidejä voi esimerkiksi selata edestakaisin.