Kaljaviesti

Deltawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Deltan Legendaarinen Kaljaviesti (usein myös Deltan Kaljaviesti) on perinteikäs tapahtuma, joka on tiettävästi ensimmäisen kerran järjestetty syksyllä 1988. Kaljaviesti järjestetään kahdesti vuodessa: syyslukukaudella lokakuussa ja kevätlukukaudella maalis-huhtikuussa. Tapahtumassa 4–10 hengen joukkueet kiertävät Turun keskustan ravintoloihin sijoitettuja rasteja (6–8 kappaletta), joilla suoritetaan vaihtelevia, mutta hyvän maun mukaisia tehtäviä. Tehtävien suoritus pisteytetään. Saamiaan pisteitä joukkueet voivat yrittää korottaa lahjomalla tuomareita eri tavoin. Viestin kolme parasta joukkuetta palkitaan jatkobilepaikalla perinteikkääseen tapaan. Voittajajoukkueen jäsenet saavat myös himotun Kaljaviestin Voittaja -haalarimerkin. Haalarimerkkien jako aloitettiin keväällä 2005.

Kaljaviesti kuuluu Deltan tapahtumista suosituimpiin ja siihen on enenevissä määrin osallistunut joukkueita myös yhdistyksen (ja jopa tiedekunnan) ulkopuolelta.

Varoitus: Kaljaviestistä saattaa seurata krapula. Myös Kemistit järjestävät omia kaljaviestejään ja keväällä 2011 järjestettiin ensimmäistä kertaa Synapsin 4cl Olympialaiset. Venäjänopiskelijoilla on vodkakierros.

Joitakin ohjeita Kaljaviestiin osallistuville[muokkaa]

Seuraavassa muutamia huomionarvoisia seikkoja Deltan Legendaariseen Kaljaviestiin osallistuvan kannalta.

  • Tapahtuman nimestä huolimatta vain joskus on rastin ideana juoda olutta nopeasti. Juoksentelun tarvetta on nähty tuskin koskaan. Deltan Legendaarinen Kaljaviesti ei ole mikään tavallinen kaljaviesti.
  • Joukkueessa voi olla myös alle 4 henkilöä, mutta joukkueen rastisuoritukseen kuuluu aina neljän (4) kyseisestä rastipaikasta ostetun alkoholijuoman nauttiminen. Älkää juoko juomianne pois ennen kuin rastinpitäjät ovat tarkistaneet juomienne lukumäärän.
  • Ennan tapahtumaa pohjia kannattaa ottaa korkeintaan maltillisesti. Kierros voi olla yllättävän rankka vaikka normaalisti jaksaisikin juoda koko mäyräkoiran.
  • Rastitehtävät on tarkastettu etukäteen ja ne ovat hyvän maun mukaisia. Niitä ei kannata pelätä.
  • Periaatteessa joukkue käyttää aikaa rastilla noin 5 minuuttia. Käytännössä rastille pääsemistä joutuu lähes poikkeuksetta odottelemaan jonkin verran. Odottelusta ei kannata hermostua.
  • Kaljaviestin voitto on yleensä mennyt joukkueelle, jolla on jokin teema (ja sitä seuraava pukeutuminen) ja joka osoittaa hyvää yhteishenkeä rastipaikoilla toimiessaan. Positiivisen joukkuehengen merkitystä pistesaaliiseen ei voi aliarvioida!
  • Joillakin rasteilla tehtävä saattaa vaatia tietynlaista juomaa (esim. snapsi). Tästä tiedotetaan erikseen. Kuunnelkaa teille annettavia ohjeita.
  • Tuomareilla saattaa olla eri rastipaikoilla tehtävien luonteesta riippuen erilaisia pisteytyskäytäntöjä, jotka muutetaan yhtenäisasteikolle sitten, kun kaikki joukkueet ovat rastilla käyneet. Pistemääriä ei siis yleensä kannata kysellä. Sen sijaan voi tiedustella sijoitusta aikaisempiin joukkueisiin nähden.
  • Rastipaikka on julkinen ravintola. Käyttäytykää yhtä asiallisesti kuin jos ette olisi kaljaviestissä. Myös tuomarit ovat pitämässä hauskaa.
  • Tuomareiden lahjonta ei ole pakollista, mutta se voi edesauttaa pistesaalista kummasti. Lahjonnassakin kannattaa käyttää mielikuvitusta. Pelkällä lahjonnalla ei kuitenkaan voitto irtoa, vaan kyseessä on lähes reilu peli.
  • Lahjonta, silloin kun se tapahtuu omasta pullosta, tapahtuu aina ravitsemusliikkeen ulkopuolella. Hyvä tapa on vihjaista tuomareille jotain tyyliin "Haluaisivatkos tuomarit hieman piipahtaa tuolla ulkona..." - älkää kuitenkaan venyttäkö suoritusaikaanne kohtuuttomasti. Tupakkalaista johtuen ei tätä anniskelua saa tapahtua myöskään aivan ulko-oven vieressä, vaan henkilöiden tulee siirtyä selkeästi pois baarin läheisyydestä. Tämän takia ovat baarista ostetut virvoikkeet helpompi vaihtoehto.
  • Illan mittaan viestin aikataululla on tapumus venyä ja paukkua. Yrittäkää silti olla jatkobileissä ensimmäisellä rastilla ilmoitettuun kellonaikaan mennessä.
  • Pitäkää hauskaa!