Ero sivun ”Stetson-Harrison -menetelmä” versioiden välillä

Deltawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 23: Rivi 23:
Korvataan yleisfraasi nimikkolauseella.
Korvataan yleisfraasi nimikkolauseella.
Esimerkki: "''Hahnin-Banachin lauseen'' nojalla", "''Zornin lemman'' nojalla".
Esimerkki: "''Hahnin-Banachin lauseen'' nojalla", "''Zornin lemman'' nojalla".
Varoitus: Menetelmässä piilee vaara, että tentaattori/demonstaattori tietääkin ko. nimikkolauseen, jolloin olet pulassa. Lisäksi nimikkolauseet ovat harmitavan helposti googlattavissa tai wikitettävissä.
Varoitus: Menetelmässä piilee vaara, että tentaattori/demonstaattori tietääkin ko. nimikkolauseen, jolloin olet pulassa. Lisäksi nimikkolauseet ovat harmittavan helposti googlattavissa tai wikitettävissä.





Versio 21. elokuuta 2008 kello 10.25

Stetson-Harrison on alunperin sklubilaisten (eli sosiologian opiskelijoiden klubin) kehittelemä ongelmanratkaisumenetelmä. Menetelmä on yleinen monella muullakin tieteen saralla. Erityisesti entisaikana kursseilla "Fysiikan matemaattiset apuneuvot" (tjsp) sovellettiin Stetson-Harrisonia vähän joka paikassa.

Stetson-Harrisonin luonnontieteisiin sopiva, eksaktimpaan suuntaan kehittynyt muoto on Riemann-Tophat-Euler -menetelmä, joka vastaa paremmin logiikan vaatimuksiin ja tarpeeseen välttää epämääräisiä ilmauksia. Pääsääntönä voi kuitenkin todeta, että niin Riemann-Tophat-Euler kuin Stetson-Harrisonkin ovat lähinnä viimeinen oljenkorsi, kun mikään muu keino ei tunnu toimivan tai olevan riittävän tehokas.


Menetelmien kuvaus:


1) Stetson-Harrison

Kun kaikki metodit epäonnistuvat, kannattaa koettaa Stetson-Harrison -menetelmää. Auttaa moneen vaivaan. (sama kuin "vedetään hatusta", eli stetsonista. Harrison on mukana tuomassa uskottavuutta.)

Lähde: http://org.utu.fi/tyyala/sklubi/fuksi06/sanasto.html


2) Riemann-Tophat-Euler

Idea on sama kuin Stetson-Harrisonissa. Eksaktiuden ja vakuuttavuuden lisäämiseksi niissä kohdissa, jotka vedetään silinteristä, muistetaan mainita jokin yleinen fraasi, kuten "selvästi", "helposti nähdään" tai "ilmeisesti".


2.1) Todennäköisyysteoreettinen variantti

Korvataan yleisfraasi nimikkolauseella. Esimerkki: "Hahnin-Banachin lauseen nojalla", "Zornin lemman nojalla". Varoitus: Menetelmässä piilee vaara, että tentaattori/demonstaattori tietääkin ko. nimikkolauseen, jolloin olet pulassa. Lisäksi nimikkolauseet ovat harmittavan helposti googlattavissa tai wikitettävissä.


2.2) Klassinen variantti (vain demokäyttöön)

Katso edellinen kohta: Kysy ensin demonstraattorilta, tunteeko hän "Zornin lemman". Jos vastaus on "kyllä", niin kysy tunteeko hän "Hahnin-Banachin lauseen". Jos vastaus on "ei" niin sano: "No Hanhin-Banachin lauseen nojalla...". Jos vastaus on jälleen "kyllä", niin jatka kuten yllä kunnes saat kieltävän vastauksen.